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INTERPRETATION IC 90.1-2007-8 OF 
ANSI/ASHRAE/IESNA STANDARD 90.1-2007 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: October 21, 2011 
 
Request from:  Jeremy R. Poling, P.E., LEED AP (jeremy.poling@transwestern.net), 
Transwestern Sustainability Services, 234 W. Florida St., Suite 310, Milwaukee, WI 53204.  
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IESNA Standard 90.1-2007, Sections 9.4.1.1. and 9.4.1.2 and Appendix G 
(Table G3.1), regarding minimum lighting control requirements and Appendix G credit for 
lighting controls. 
  
Background: This request for an official interpretation is to clarify the applicability of lighting 
power density credit in Table G3.2 as it relates to specific instances where the minimum 
requirements of Section 9.4.1 appear to have not been met.  It is clear in the standard in Table 
G3.1(6)(g) that the credits in Table G3.2 are only allowed for controls provided in addition to the 
minimum code compliant controls.  The following situations appear to be examples of situations 
where credit for controls is not allowed by Table G3.2.  In all cases, the term "office" is used to 
represent a typical commercial office occupancy with a mix of private offices, conference rooms, 
open office areas, reception, restrooms and an employee break room. 
 
1.  A 10,000 square foot office is designed with occupancy sensors in all spaces.  The office 

does not have time clock control and individual rooms are not provided with manual 
switches. The occupancy sensors provide the required Automatic Lighting Shutoff through 
9.4.1.1.b and meet the Space Control requirements of 9.4.1.2 and no other devices are 
required to comply with the minimum requirements.  Since the occupancy sensors are used to 
meet the minimum requirements and no other controls are provided, this situation is not 
eligible for credit under Table G3.2. 

 
2.  A 10,000 square foot office is designed with occupancy sensors in all spaces; however, a 

combination wall device (occupancy sensor and manual switch) is installed in private offices 
and conference rooms.  The office does not have time clock control. The occupancy sensors 
provide the required Automatic Lighting Shutoff through 9.4.1.1.b and meet the Space 
Control requirements of 9.4.1.2.  The manual switches are redundant controls but since 
manual switches cannot satisfy the requirements of 9.4.1.1 in absence of other controls (i.e. 
occupancy sensors, a time clock, or a signal from another system), this situation is not 
eligible for credit under Table G3.2. 

 
3.  A 10,000 square foot office is designed with occupancy sensors in all spaces and a time clock 

to turn off lighting after hours.  There are no manual switches but the occupancy sensors are 
capable of overriding the time clock. The time clock provides the required Automatic 
Lighting Shutoff through 9.4.1.1.a and the occupancy sensors meet the Space Control 
requirements of 9.4.1.2.  Since these two controls are used to meet the minimum 
requirements and no other controls are provided, this situation is not eligible for credit under 
Table G3.2. 
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4.  A 10,000 square foot office is designed with occupancy sensors in all spaces.  Private offices 
and conference rooms have combination wall devices (occupancy sensor and manual switch) 
and the entire building has a time clock.  The manual switch portion of the combination 
devices is capable of sending an override signal for the time clock and the open office areas 
have separate override switches installed in an easily accessible location. The time clock 
provides the required Automatic Lighting Shutoff through 9.4.1.1.a and the manual switches 
provide the Space Control requirements of 9.4.1.2.  Occupancy sensors meet the Space 
Control requirements of 9.4.1.2.a for conference rooms and employee break rooms.  
Conference rooms and employee break rooms are not eligible for credit under Table G3.2; 
however, all other spaces are eligible for a 10% credit under Table G3.2 due to the provision 
of occupancy controls in addition to the time clock control and manual switch. 

 
Interpretation No.1:  The situation in item number 1 above meets the provisions of Sections 
9.4.1.1 and 9.4.1.2 but is not eligible for credit under Table G3.2.  
 
Question No.1:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.1:  No. 
 
Interpretation No.2:  The situation in ietm number 2 above meets the provisions of Sections 
9.4.1.1 and 9.4.1.2 but is not eligible for credit under Table G3.2.   
 
Question No.2:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.2:  No. 
 
Interpretation No.3:   The situation in item number 3 above meets the provisions of Sections 
9.4.1.1 and 9.4.1.2 but is not eligible for credit under Table G3.2.   
 
Question No.3:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.3:  No. 
 
Interpretation No.4:   The situation in item number 4 above meets the provisions of Sections 
9.4.1.1 and 9.4.1.2 and is eligible for a 10% credit under Table G3.2 for all spaces except 
conference rooms and employee break rooms.   
 
Question No.4:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.4:  Yes. 
 
Comments:  G3.1 Section 6. Lighting,  Item g. states credit may be given for “additional 
lighting controls in addition to those required for minimum code compliance”.  We appreciate 
the confusion of what is meant by “lighting controls”, Mr. Poling appears to be interpreting that 
term to refer to the quantity of installed lighting controls and not their function(s).  ASHRAE 
Standard 90.1 defines automatic control device as a singular device for automatic load control 
whereas there is no definition in the standard for “lighting control”.  The intent of Appendix G 
has always been to grant performance credits based on the function(s) of lighting controls and 
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not the quantity of installed automatic control devices, therefore Interpretations 1, 2 and 3 are 
not correct.     If the sentence in Table G3.1 Section 6 Lighting, item g read “additional 
automatic control device(s) in addition to those required for minimum code compliance” than we 
would be in agreement with Interpretation 1, 2 and 3.   


